Een ideale bestemming voor een stedentrip waar mensen niet vaak aan denken is San Sebastián. Deze mooie stad ligt in Baskenland, een Spaanse autonome regio. Hoewel er veel Spaanse invloeden zijn heeft Baskenland een geheel eigen taal, cultuur en sfeer. San Sebastián is een heerlijke uitvalsbasis om de omgeving te verkennen, zoals de prachtige kuststrook en de stad Bilbao. Maar ook in de stad zelf is er genoeg te doen!

1. Semana Grande

In augustus staat de stad een hele week lang op zijn kop en wordt er overal feest gevierd. De stad viert net als andere Baskische steden dan namelijk de Semana Grande (Aste Nagusia), oftewel de Grote Week. Het begin van het festival wordt luidruchtig ingeluid met het afvuren van een kanon in het Alderdi-Eder park. Overal in San Sebastián kom je optredens en leuke activiteiten tegen, maar de dagelijkse vuurwerkshow op de boulevard is waarschijnlijk toch wel een van de hoogtepunten tijdens deze feestelijke week. De show begint iedere avond rond half elf. Zorg ervoor dat je op tijd bent, zodat je verzekerd bent van een goede plek op de boulevard. Semana Grande duurt 7 dagen en wordt elk jaar in de derde week van augustus gehouden. Het festival staat voor vele verschillende activiteiten. Er wordt dus niet één ding gevierd of maar één activiteit gehouden; het is een evenement met enorm veel activiteiten.

2. Surfen

San Sebastián is bij veel mensen bekend als een echte surfstad. Het Zarriola strand staat bekend als het surfstrand van de stad. Het is een populaire plek voor beginners die het surfen willen combineren met een stedentrip, maar ook de gevorderde surfers komen hier aan hun trekken. In de stad en op het strand vind je veel surfscholen voor verschillende niveaus. Probeer het Zarriola strand te vermijden bij goed weer en tijdens feestdagen. Het Concha strand is het gebruikelijke strand voor zwemmers en zonaanbidders, maar wanneer het hier te druk is gaan mensen ook naar het Zarriola strand. Het is erg vervelend voor de surfers, met name voor de beginners, wanneer mensen ronddobberen in het water.

3. Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella lopen

Ook actieve zielen zullen zich vermaken in San Sebastián. De omgeving rondom San Sebastián leent zich uitstekend voor wandelingen. Een mooie wandelroute is een deel van de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Deze route, ook wel de Sint Jabobsroute genoemd, begint aan de Frans-Spaanse grens en is meer dan achthonderd kilometer lang.

Een deel van deze wandeltocht loopt langs San Sebastián. Je hebt tijdens deze wandeling een prachtig uitzicht op de steile, hoge kliffen en de eindeloze oceaan. Vanuit Nederland kom je langs talloze plaatsen zoals Tours, Oloron of zelfs Toulouse

4. Bewonder San Sebastián van boven

Prachtig uitzicht over de Concha baai (La Concha Bay). Het is heerlijk om door de stad rond te struinen, maar het is ook zeker de moeite waard om San Sebastián van boven te bezichtigen. San Sebastián ligt in een baai, tussen twee heuvels: de Monte Urgull en de Monte Igueldo. Vanaf de top van Monte Urgull heb je een prachtig uitzicht over de baai, het strand en het oude centrum. Dit is de berg met het grote Jezusbeeld op de top. Het is wel een kleine klim omhoog, maar het is zeker de moeite waard. De Monte Igueldo is wat gemakkelijker te bereiken, namelijk met de auto of met de kabelbaan. Je hebt er niet alleen een mooi uitzicht over de stad en de Concha baai, maar ook over de ruige kliffen. Er is bovendien op de top van de heuvel een klein amusementspark aanwezig. Er is een parkeerplaats bij het uitzichtspunt en met de kabelbaan kun je ieder kwartier omhoog en omlaag.

5. Pintxos eten

De Spanjaarden hebben tapas, de Basken hebben pintxos. Een pintxo, of ook wel pincho genoemd, is een stukje stokbrood belegd met het meest gevarieerde beleg. Van simpele pintxos met alleen zalm, chorizo of kaas erop tot stokbroodjes die zijn belegd met een toren aan ingrediënten. Ook andere hapjes die in tapasvorm te eten zijn zoals kipspies en visballetjes vallen in San Sebastián onder pintxos. Er zijn ontelbaar veel verschillende pintxos en het is zeker leuk om een foodtour langs verschillende tentjes te houden. Met name in het oude deel van de stad vind je talrijke plekken waar je pintxos kunt eten. De Basken eten bij bijna iedere gelegenheid pintxos, dus je kunt ze de hele dag door proeven.

6. Een bezoekje aan Palacio Miramar

Waar de stranden Ondarreta en La Concha samenkomen ligt Paleis Miramar (Palacio Miramar). Dit paleis ligt in het midden van de boulevard waar vroeger het centrum was gevestigd. Sommige beweren dat de populariteit van San Sebastián mede op gang kwam dankzij dit prachtige bouwwerk. Koningin María Christina en haar familie maakte vanaf 1887 gebruik van het paleis als zomerresidentie. Op dit moment is het paleis inclusief de tuinen met vaste openingstijden opgesteld voor het publiek. Als je in San Sebastian bent kan je hier genieten van het bijzondere uitzicht over de zee, het eilandje Santa Clara en de stranden.

Je houd misschien ook van..

Geef een antwoord